IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Forel

(Oncorhynchus mykiss)
Oorspronkelijk in de Stille Zuidzee en nadien via migratie en vooral introductie wereldwijd verspreid. De eerste introducties grepen wereldwijd reeds op het einde van de 19e eeuw plaats. In Europa ingevoerd in Europa rond 1880. Komt voor in vijvers en wordt intensief gekweekt in de forellenboerderijen. De jaarlijkse Europese aanvoer bedraagt 250 duizend ton en komt voornamelijk uit Denemarken, Frankrijk en Italië.
Forellen horen thuis bij de zalmachtige. De meest verkochte is de gekweekte regenboogforel. Andere forelsoorten zijn de beekforel en de zeeforel. Forellen worden als hele vis verkocht (25 cm/500 g) en als visfilets (vers of gerookt). Zalmforellen zijn forellen met zalmkleurig visvlees door carotenen in de voeding. Men laat ze langer groeien, wel tot 50cm met een gewicht van 5 kg en verkoopt ze in zijn geheel, in visfilets of vismoten. Forellen kunnen tot een meter lang worden en wel 20 kg zwaar.

Aankopen
Forel is zowel vers als diepgevroren verkrijgbaar. Om te zien of de vis vers is, moet u op de ogen letten. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse geur hebben. Wanneer het gaat om een filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Forel kunt u koken, stoven, pocheren (verhitten tot net onder het kookpunt en laten garen in een vloeistof), bakken, grillen, in de oven bereiden en is te combineren met vele groenten en sauzen.

Gezondheid
Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid. Het vlees van de verschillende forelsoorten heeft een gematigd vetgehalte en bevat veel onverzadigde vetten. Deze werken cholesterolverlagend en hebben een positief effect op de hart- en bloedvaten. Deze vis bevat bovendien veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 526 kJ/ 126 kcal                                      
Eiwitten 18,4 g
Vetstof 5,2 g
Verzadigde vetzuren 0,9 g
Enkelv. onverz. vetzuren 1,0 g
Meerv. onverz. vetzuren 3,3 g