IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Griet

(Scophthalmus rhombus)
De griet komt voor in de Noordzee en de Middellandse Zee op zand- en grindbanken en rond wrakken.
Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit vis, met name zandspiering. Hij kan zich enorm goed camoufleren, doordat hij zijn kleur en patroon perfect kan afstemmen op de plaatselijke zeebodem. De langszwemmende prooi wordt vanuit een hinderlaag verschalkt.
Griet is een magere platvis en behoort tot de familie van de tarbotachtigen.
Griet is gemiddeld 35 tot 40 cm en wordt maximaal 75 cm groot. Het visvlees lijkt zeer sterk op dat van tarbot. In tegenstelling tot tarbot heeft griet (huid)schubben, is eerder ovaal van vorm en grijsbruin van kleur, heeft een gladde huid en geen beenknobbels.

Aankopen
De topaanvoer van griet ligt van maart tot mei. In kleine hoeveelheden is hij echter het hele jaar door verkrijgbaar. De prijs van grietfilet ligt in het algemeen vrij hoog.

Bewaren
De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Grietfilet kan u bereiden op dezelfde manier bereiden als tarbot. Griet kan u bakken, grillen, stoven, frituren en gebruiken bij visfondues.

Gezondheid
Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. Griet is een magere vissoort die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 331 kJ/ 79 kcal
Eiwitten 17,0 g
Vetstof 0,7 g
Verzadigde vetzuren 0,1
Enkelv. onverz. vetzuren 0,1
Meerv. onverz. vetzuren 0,4