IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Haring

(Clupea harengus)
De haring is zowat overal present in het Noordoost -Atlantische gebied: vanaf de Golf van Gascogne tot het Noorse Spitsbergen.
Bijna 2 miljoen haring worden er per jaar in het Noordoost-Atlantisch gebied aangevoerd.
De haring is één van de commercieel belangrijkste vissoorten.
Haring vormt samen met de sprot, sardien en ansjovis de familie van de haringachtige.
De haringlarven leven van plankton, de volwassen dieren leven van grotere plankton zoals bijvoorbeeld roeipootkreeftje, garnaal en kleine visjes.
Haring is sinds jaar en dag de meest verbruikte en voedzaamste vis op de markt. Meestal is haring 20 tot 25 cm lang en hij kan een lengte van 45 cm bereiken. De haring leeft in scholen, die soms reusachtige afmetingen kunnen aannemen.
Gerookte haring staat bekend als bokking. In Engeland zijn dan weer de 'kippers' zeer populair. Het gaat hier om opengesneden, schoongemaakte en gerookte haringen, met de graat er nog in. De Engelsen eten hem altijd lichtjes opgewarmd, vaak bij het ontbijt. Een maatje (afkomstig van maagd-je) is een jonge haring, die zich nog niet heeft voortgeplant. Aan boord wordt de vis meteen 'gekaakt', gezouten en ingevroren. Hij wordt 48 uur op een temperatuur van -25 °C ingevroren om de minieme kans op besmetting met het haringwormpje volledig te voorkomen.

Aankopen
Haring is in alle mogelijke bereidingsvormen te koop: vers, gemarineerd, in blik, gerookt, als rolmops, als zure haringfilet enz.

Bewaren
De meeste haringen worden diepgevroren aangevoerd. Verse of ontdooide haring is kort houdbaar en kan door in kontact komen met zuurstof snel van smaak veranderen.
Kaken, zouten, zuren en roken is bedoeld om de houdbaarheid van de haring te verlengen.
Bij het kaken van de haring worden de kieuwen, de ingewanden en de keel verwijderd. Door het verwijderen van de kieuwen kan de vis ontbloeden, zodat het bloed niet in het vlees terecht komt, en blank van kleur blijft. Bij het kaken blijft de alvleesklier zitten.
Na het kaken werken de vrijgekomen enzymen op het vlees in. Daardoor ontstaat de typische haringsmaak en geur en krijgt de vis de zachte textuur.

Bereiding
Haring is op alle mogelijke manieren te bereiden. Het visvlees van verse haring is crèmekleurig en smeuïg. Haring is o.a. heerlijk in salades, gemarineerd en bereid met zure room.

Gezondheid
Haring is rijk aan visolie en hierdoor is deze vis aan de matig vette kant. Belangrijk is echter dat de visolie rijk is aan 'goede' vetzuren, dit zijn vetzuren die een gunstige invloed hebben op de cholesterolspiegel en de hart en bloedvaten.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 979 kJ/ 243 kcal
Eiwitten 18,0 g
Vetstof 18,0 g
Verzadigde vetzuren 5,0 g
Enkelv. onverz. vetzuren 3,4 g
Meerv. onverz. vetzuren 6,0 g