IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Heek

(merluccius merluccius)                                                                                              Heek    
Komt voor aan de Noorse kusten, IJsland tot vooral aan de Middellandse Zee.
Per jaar werd gemiddeld 70.000 ton aangevoerd, vooral door de Spaanse en Franse vissers.
De paaitijd licht tussen december en juli. Het wijfje kan dan tussen 2 en 7 miljoen eitjes afleggen.
Heek kan tot maximaal 135 cm doorgroeien (15 kg). Meestal bestaan de vangsten uit de lengtecategorie 40-70 cm
De heek of 'mooie meid' wordt doorgaans uit Frankrijk, Spanje of Portugal ingevoerd. Zodoende is deze vis niet altijd vers te krijgen.
Uiterlijk toont de heek overeenkomsten met de kabeljauwachtige, maar hij wordt niet tot de kabeljauwfamilie gerekend. De heek heeft een slank lichaam wat hem uitermate snel maakt. Dat de heek een roofvis is, kan afgeleid worden uit de scherpe tanden. De heek is grijszilver van kleur, de onderkant van de bek steekt naar voren en de binnenkant van de bek is zwart.

Aankopen
Deze vis wordt in zijn geheel, moten of als filet aangeboden.
Om te zien of de vis vers is, let u op de ogen. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse geur hebben. Wanneer het gaat om een filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Rond de Middellandse Zee wordt de heek vaak gefrituurd. Een ware lekkernij die geen aardappelen, rijst of pasta nodig heeft.

Gezondheid
Deze magere vis is ideaal voor sporters en mensen die op hun gewicht letten.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 387 kJ/ 92 kcal                            
Eiwitten 18,0 g
Vetstof 2,2 mg
Verzadigde vetzuren 0,3 g
Enkelv. onverz. vetzuren 0,6 g
Meerv. onverz. vetzuren 0,5 mg