IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Heilbot

(Hippoglossus hippoglossus)
Leeft voornamelijk in het noorden van de Atlantische Oceaan: bij Noorwegen, IJsland, Noord-Amerika en Groenland tot op diepten van 2000 m.
Heilbot is een platvis. De kleur van de bovenkant is groen/bruin tot zwart, de onderkant wit. Het is een langgerekte, dikke vis die hoofdzakelijk leeft van kreeftachtige, vis en weekdieren. Kan uitzonderlijk tot 3 meter (150kg) doorgroeien. Dat duurt dan wel 50 jaar. In de commerciële vangsten is die lengte wel heel wat kleiner. De paaitijd situeert zich tussen januari en april .
Heilbot is rijk aan visolie en is gerookt een delicatesse. Vers is heilbot eveneens een lekkernij.
Zwarte heilbot of Groenlandse heilbot werd vroeger meestal als Groenlandse tarbot verkocht. Door de wetgeving op de verkoopsbenamingen is dit verboden

Aankopen
Heilbot wordt meestal in moten verkocht en is zowel diepgevroren als vers verkrijgbaar. Om te zien of de vis vers is, moet u op de ogen letten. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse geur hebben. Wanneer het gaat om een filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kunt u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Heilbot heeft stevig wit vlees dat u op elke manier kan bereiden.

Gezondheid
Heilbot is een matig vette vis, wat betekent dat hij een hoeveelheid gezonde vetten bevat die gunstig zijn voor hart en bloedvaten en cholesterolverlagend werken. De vis bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 774 kJ/ 185 kcal                                              
Eiwitten 18,2 g
Vetstof 12,1 g