IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Kabeljauw

(Gadus morhua)
Kabeljauw komt op de meeste plaatsen van het Noordelijk halfrond voor tot in de Golf van Gascogne.
De vissoort leeft op diepten van 20 tot 600 meter.
Kabeljauw groeit zeer vlug: in de eerste levensjaren verdubbelt hij jaarlijks zijn gewicht! De lengte van de aangevoerde kabeljauw ligt tussen 50-80 cm. De volwassen kabeljauw (vanaf 4 jaar) paait tussen januari en maart.
Kabeljauw is een witte rondvis en behoort samen met de schelvis, de wijting, de pollak, de leng, de steenbolk en de koolvis tot de familie van de kabeljauwachtigen. Het visvlees is helder wit tot grijswit en mager tot zeer mager. Leng heeft zeer vast visvlees. Kabeljauw, schelvis, koolvis en pollak hebben vast visvlees. Wijting en steenbolk bezitten vrij zacht visvlees.
De kabeljauw voedt zich voornamelijk met kreeften, krab, garnalen, vissen en mosselen.

Gebruik
Stokvis is gedroogde kabeljauw, klipvis of bacalao is gedroogde en gezouten kabeljauw. In de Franse taal gebruikt men ook morue voor verse kabeljauw en morue salé (of bacalao) voor klipvis.
Kabeljauw is een ideale vissoort voor de eerste culinaire kennismaking met vis.

Aankopen
Kabeljauw is zowel vers als diepgevroren verkrijgbaar. Om te zien of de vis vers is, moet u op de ogen letten. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse geur hebben. Wanneer het gaat om filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Kabeljauw is een belangrijke consumptievis die u op allerlei manieren kan bereiden. Viskenners verkiezen echter gepocheerde kabeljauw of ovenbereidingen. Kabeljauw kan u bereiden met vruchten, wijn, in de oven, gepocheerd (onder het kookpunt verhitten), gegrild, gestoomd of gekookt. Kabeljauw bevat weinig graten en is gemakkelijk te fileren.

Gezondheid
De kabeljauw is een magere vissoort die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat. Het vet in de lever van kabeljauw is rijk aan vitamine D en is vooral bekend als 'levertraan'.

Voedingswaarde per 100gr:                                         
Energie 297 kJ/ 71 kcal                                                                       
Eiwitten 16,4 g
Vetstof 0,6 g
Verzadigde vetzuren 0,1 g
Enkelv. onverz. vetzuren 0,1 g
Meerv. onverz. vetzuren 0,4 g