IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Koolvis

(Pollachius virens)
Koolvis komt voornamelijk in Noordelijke wateren voor tot op diepten van 200 m diepte. Het bestand reikt thans tot 250 duizend ton. De jaarlijkse aanvoer van 100 duizend ton wordt vooral door de Franse vissers aangevoerd.
Koolvis kan zeer oud worden: tot 30 jaar met een maximale lengte van 1,3 meter. Zijn gemiddelde lengte in de aanvoer is tussen 60-90cm. De paaitijd is tussen februari en april, op dieptes van 200 meter.
Koolvis behoort tot de kabeljauwachtige, meet gemiddeld zo'n 50 tot 60 cm en weegt 7 tot 8 kg. Hij kan een lengte van 1,2 meter bereiken. Het visvlees is iets zachter, droger en donkerder dan dat van kabeljauw. Toch leent het zich tot alle mogelijke bereidingen. Er is witte en zwarte koolvis. Beide soorten worden industrieel verwerkt tot o.a. vissticks. Aan boord wordt de koolvis onmiddellijk na de vangst schoongemaakt, gefileerd en verpakt.

Aankopen
Door zijn onaantrekkelijke benaming was koolvis vroeger minder geliefd bij de consument. In de handel werd hij dan ook al eens aan de man gebracht als witte zalm. In Duitsland werd koolvis gerookt en gekleurd verkocht onder de benaming 'Seelachs', in feite imitatie gerookte zalm. Dit nepproduct is nu vrijwel van de markt verdwenen.
Vaste aanvoertijden kent de koolvis niet. Hij is het hele jaar door verkrijgbaar in de vorm van diepvriesfilets. Om te zien of de vis vers is, let u best op de ogen. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse geur hebben. Wanneer het gaat om een filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bewaren
Vis eet u best nog de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en op ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 à 3 maanden houdbaar.

Bereiding
U kan koolvis stoven, koken, bakken en frituren.

Gezondheid
Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. Koolvis is een magere vissoort die rijk is aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 386 kJ/ 88 kcal
Eiwitten 18,3 g
Vetstof 0,8 g
Verzadigde vetzuren 0.1g
Enkelv. onverz. vetzuren 0.1g
Meerv. onverz. vetzuren 0.4g