IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Leng

(Molva molva)
De leng is zeer wijd verspreid. Je treft hem aan in de noordelijke Atlantische Oceaan van IJsland, Groenland, Canada en Noorwegen, maar ook in de Noordzee en zelfs tot aan Gibraltar.
Uit de Europese wateren worden per jaar een 4.000 ton aangevoerd. Onze vissers brengen zowat 80 ton aan wal.
De leng behoort tot de kabeljauwachtige. Deze 1 tot 2 m lange vis is een vraatzuchtige rover die palingen, platvissen en makrelen eet. Er zijn twee soorten verkrijgbaar: de witte en de blauwe leng. Enkel specialisten merken echter de verschillen op. Hij heeft zeer vast visvlees.
Paaien gebeurt tussen maart en juli. Pas rond een lengte van 80 cm en op een leeftijd van 5 jaar wordt de leng geslachtsrijp. Hij kan tot 2 m lang doorgroeien en 25 jaar oud worden.

Aankopen
De leng wordt meestal gefileerd in de handel te koop aangeboden. Hij beschikt over vrij vast visvlees en is zeer geëerd in de gastronomie. Om te zien of de vis vers is, let u op de ogen. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse reuk hebben. Wanneer het gaat om een filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Als verwante van de kabeljauw kan de leng als dusdanig bereid worden. Hij wordt net zoals de kabeljauw het hele jaar verkocht.
De lever van de leng is een ware delicatesse.

Gezondheid
Eén à twee keer per week vis op het menu, is ideaal voor de gezondheid. De meeste vissoorten zijn mager. Maar zelfs al is de vis vet, dan bevat hij vooral onverzadigde vetten. Deze vetten werken cholesterolverlagend en hebben daardoor een positief effect op de hart- en bloedvaten. Vis bevat bovendien veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 346 kJ/ 82 kcal                                       
Eiwitten 18,8 g
Vetstof 0,7 g
Verzadigde vetzuren 0,1 g
Enkelv. onverz. vetzuren 0,1 g
Meerv. onverz. vetzuren 0,5 g