IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Makreel

(Scombridae)
De makreel komt voor in de noordelijke Atlantische Oceaan van IJsland tot de Middellandse Zee, maar ook in de Oostzee en de Noordzee.
In Europese wateren wordt thans ongeveer 700 duizend ton per jaar gevangen. De stand zelf is ongeveer 4 keer groter.
Uitzonderlijk kan makreel doorgroeien tot 60 cm lang en ongeveer 3,4 kg. De huidige aanvoer betreft in hoofdzaak makrelen tussen 35 en 40 cm.
De paaitijd situeert zich van mei tot juni. Dat gebeurt in de Centrale Noordzee en bezuiden Ierland.
Samen met tonijn en bonito vormt makreel de familie van de makreelachtige. Makreel is gemakkelijk te herkennen aan de blauwgroene boven- en zijkant, met zwarte lijnen erop.
Het zijn snelle zwemmers en hebben dus beter doorbloed spierweefsel. Hierdoor is het visvlees bruin tot rood van kleur. Gemiddeld zijn makrelen 30 cm lang bij de vangst en wegen ze 750 g. Makreel komt vooral in het noordelijke deel van de Noordzee voor en aan de westkant van Schotland en Ierland.
Het merendeel van makreel wordt als verwerkte makreelfilets (gerookt, gestoomd en al of niet gekruid) of in blik (in olie of met saus) aangeboden. Makrelen zwemmen, zoals haringen, in scholen en zijn zeer geliefde vissen voor lijnvissers (sportvissers) op zee.

Aankopen
Verse makrelen liggen voor een mooie presentatie meestal ongestript in de toonbank; bij aankoop is het aan te raden dadelijk de vis te laten strippen (ingewanden verwijderen) om de houdbaarheid te verbeteren.

Bewaren
Vis eet u best nog de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Makreel heeft stevig vlees met veel smaak en leent zich uitstekend om te roken of te stomen. Bokkingmakreel is makreel die zowel gerookt als gestoomd wordt; hierdoor krijgt hij een fijnere, zachtere smaak.

Gezondheid
Net als bij de haringachtige bevat het visvlees van de makreelachtige een vrij hoog gehalte aan visolie, met een belangrijk aandeel van meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze werken cholesterolverlagend en hebben een positief effect op de hart- en bloedvaten. Vis bevat bovendien veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 817 kJ 195 kcal                                                            
Eiwitten 18,7 g
Vetstof 17,9 g
Verzadigde vetzuren 5,0 g
Enkelv. onverz. vetzuren 3,4 g
Meerv. onverz. vetzuren 6,0 g