IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Paling of Aal

(Anguilla anguilla)
Paling is eigenlijk een trekvis, die in tegenstelling tot de zalmen, naar de Sargassozee (aan de Zuid-Amerikaanse kust) trekt om zich voort te planten. In volwassen stadium leeft hij in zoetwater. Paling is gemiddeld 45 tot 50 cm lang met een gewicht van 300g tot 350g. Paling is een katadrome vis. Dat wil zeggen dat de paling een groot gedeelte van zijn leven in zoet water doorbrengt

Aankopen
Palingen worden levend vers verkocht. Gerookte paling verkoopt men geheel of in palingfilets. Paling is op zijn best als hij een duim dik is. Hoe dikker de paling, hoe hoger zijn gezond vetgehalte.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Paling is vooral bekend om zijn bereiding 'in het groen', maar paling wordt o.a. ook gebruikt bij de bereiding van vissoep, visfondue en schotels.

Gezondheid
Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid. Paling is een vette vissoort. De onverzadigde vetten werken cholesterolverlagend en hebben een positief effect op de hart- en bloedvaten. Paling bevat veel vitamine A en D.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 1250 kJ/ 299 kcal                                                             
Eiwitten 15,0 g
Vetstof 24,5 g
Verzadigde vetzuren 4,7 g
Enkelv. onverz. vetzuren 6,3 g
Meerv. onverz. vetzuren 5,1 g