IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Poon

(Chelidonichthys lucerna)
Onder de naam 'poon' of 'knorhaan' mogen een aantal soorten worden verhandeld, of men kan hen naar soort benoemen: rode poon, grauwe poon en Engelse poon.
De knorhaan treft men overal aan: de Middellandse Zee, Zwarte Zee, Atlantische Oceaan.
Onze vissers voeren gemiddeld een kleine duizend ton ponen aan per jaar. Daarvan zijn de Engelse ponen (ook Engelse soldaten genoemd) echter de belangrijkste.
Bij de aanvoer (steeds bijvangst) is de gemiddelde lengte van knorhaan 35 cm (ongeveer 5 jaar oud). Toch kan hij extreem de 75 cm halen. De paaitijd is gelegen tussen mei en juli. Vanaf 20 cm is de knorhaan geslachtsrijp.
Rode poon 'loopt' met zijn borstvinnen over de bodem. Het is één van de weinige vissen die geluid maakt bij gevaar, vandaar dat hij ook 'knorhaan' genoemd wordt. Ponen hebben een zeer brede kop en hebben zeer vast visvlees.

Aankopen
Ponen worden als volledige vis aangeboden of in visfilets. Tijdens de lente en de zomer is de poon op zijn best en is de aanvoer ervan het grootst. Om te zien of de vis vers is, let u op de ogen. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse geur hebben. Wanneer het gaat om een filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bewaren
Vis eet u best nog de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Dankzij het vaste visvlees is poon zeer geschikt voor vissoepen. Het is wel belangrijk de bereiding na te kijken op graatjes. Rode poon smaakt licht naar garnaal. U kan hem o.a. ook stoven of bakken maar is ook zeer geschikt om te roken.

Gezondheid
Rode poon is een vis die erg veel gezonde vetten bevat en dus een gunstige invloed heeft op de hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend werkt. Poon is rijk aan kalium en calcium.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 334 kJ 81 kcal                                                  
Eiwitten 18,0 g
Vetstof 1,0 g