IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Schar

(Limanda limanda)
Komt vrij verspreid voor van de Barentszee tot aan Bretagne. Het betreft het grootste platvisbestand in de Noordzee met een omvang van ongeveer 1.5 miljoen ton. De jaarlijkse Europese aanvoer is eerder beperkt: 15 duizend ton. Veel schar wordt terug in zee gegooid na vangst omwille van de geringe vraag en prijs.
De paaitijd is van december tot augustus, maar hoe meer je naar het noorden komt, hoe later in het jaar de paaitijd begint. De geslachtsrijpheid komt bij ongeveer 20 cm (mannetjes iets vroeger). Per wijfje worden 50 tot 150 duizend eieren afgelegd.

Gebruik
Schar is minder bekend maar daarom niet minder smakelijk, zoals trouwens het geval is met de meeste onbekende vissoorten. Volgens de vakmensen in het vissersmilieu is schar een van de lekkerste platvissen, klein van formaat maar groot in smaak. In de kuststreek vindt u hem dan ook regelmatig terug. Hier werden de scharren ook wel gezouten en gedroogd.
Als gevolg van zijn klein formaat wordt hij meestal als hele vis verkocht. In het binnenland wordt schar slechts schaars te koop aangeboden.

Aankopen
Schar wordt meestal vers verkocht. Om te zien of de vis vers is, moet u op de ogen letten. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse geur hebben. Wanneer het gaat om filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bereiding
Smakelijke, betaalbare platvis. Het lekkerst van september tot januari. Omdat het vlees nogal slap is, wordt de schar meestal even dun gepaneerd. Voordat de schar wordt gebakken, maakt u twee of drie inkepingen langs de zijde om kromtrekken in de pan te voorkomen. De baktijd kunt u het best kort houden om uitdrogen te voorkomen. Schar is ook zeer geschikt om te frituren.

Gezondheid
Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. Schar is een magere vissoort die net zoals alle vissoorten veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 311 kJ / 74 kcal
Eiwitten 15,7 g
Vetstof 1,2 g