IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Schelvis

(Gadidae)
De schelvis leeft in hoofdzaak in het Noordelijk gedeelte van de Noordzee, maar komt ook voor van IJsland tot de Golf van Gascogne op diepten van10 tot 200 m.
Jaarlijks worden er een 100 duizend ton aangevoerd, waarvan de helft door de Britten en de Schotten.
Schelvis behoort tot de kabeljauwachtige en heeft net als kabeljauw vast visvlees, hoewel het iets zachter is van structuur. Schelvis heeft meestal een lengte van 50 cm en kan tot 1,1 meter lang worden. Hij is dus iets kleiner dan kabeljauw. Schelvissen hebben 3 rugvinnen en over de hele lengte loopt een zwarte streep. Vlak achter de kop bevindt zich een zwarte vlek die ook wel Petrusduim wordt genoemd.
Schelvis komt vooral voor in de noordelijke Atlantische Oceaan. Het hoofdvoedsel van schelvis bestaat uit bodemdieren als wormen, schelpdieren en zeesterren. Ook haringeieren lust de schelvis graag. Vanaf een lengte van ongeveer 30 cm is de schelvis geslachtsrijp. ’s Winters trekt hij naar diepe paaigronden in de noordelijke Noordzee, bij Noorwegen en IJsland. Hij paait er dan tussen maart en juni.
In Engeland is schelvis op vrijwel alle menukaarten terug te vinden als (gerookte) haddock.

Aankopen
Aangezien schelvis veel en grote schubben heeft, wordt hij vooral als visfilet verkocht.
Schelvis is het hele jaar door tegen een matige tot interessante prijs verkrijgbaar. De beste aanvoertijd ligt tussen oktober en februari.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Schelvis is voor alle bereidingen geschikt. De lever is een delicatesse met maar liefst 44% gezonde vetten. Schelvis wordt vaak gebruikt voor de bereiding van vissoepen.

Gezondheid
Een tot twee keer vis eten per week, is ideaal voor de gezondheid. Schelvis is een erg magere vis, waardoor hij minder onverzadigde vetten bevat dan andere vissoorten. De lever van de schelvis daarentegen bevat erg veel onverzadigde vetten die gunstig zijn voor hart en bloedvaten en cholesterolverlagend werken.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 334 kJ/ 80 kcal                                                                          
Eiwitten 18,2 g
Vetstof 0,6 g
Verzadigde vetzuren 0,1 g
Enkelv. onverz. vetzuren 0,1 g
Meerv. onverz. vetzuren 0,4 g