IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Schol

(Pleuronectus platessa)
Vrij verspreid voorkomend in het Noordoost-Atlantisch gebied, maar in hoofdzaak in de Noordzee.
Eind de jaren tachtig werden in de Noordzee nog 170 duizend ton schol per jaar aangevoerd, dat is thans heel wat minder: 70 duizend. Ook het bestand is intussen ook met de helft verminderd. Vele gevangen kleine schol wordt terug overboord gegooid. De overlevingkans daarbij is bijna nihil.

In tegenstelling tot de tong is de schol in hoofdzaak overdag een actieve jager. Na een kleine drie jaar is de schol 30 cm. In vroegere tijden kon men nu en dan eens een schol van om en bij de 1 meter lengte vangen. In de huidige vangsten domineren de lengtes tussen 35 en 40 cm.
Paaien gebeurt tussen december en februari op een viertal plaatsen in de zuidelijke en centrale Noordzee Elk wijfje legt dan zo’n 50 duizend eitjes. Bij een lengte van 13 tot 17 mm beginnen de larven aan het typische bodemleven. Ze verblijven dan nog twee jaar in de ondiepe kustwateren
Schollen hebben een bruine bovenkant met oranje stippen. De kwaliteit van deze vis is afhankelijk van het seizoen. In de zomer zijn de schollen het dikst en het smakelijkst. Doordat ze in de winter voor de voortplanting kuit produceren, zijn ze magerder

Aankopen
Een verse schol herkent men aan de blinkende ogen en aan het slijm op de oranje gestippelde huid. Een gevangen schol moet minimaal 27 cm lang zijn. Met deze ideale afmeting zorgt men voor een mooie eenmansportie. In de handel wordt de schol in zijn geheel of gefileerd aangeboden.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Een schol kent zeer gevarieerde bereidingswijzen. Toch doen eenvoud en soberheid deze vis nog het meest tot zijn recht komen. Omdat het vlees nogal slap is, wordt de schol meestal even dun gepaneerd. Voordat de schol wordt gebakken, maakt u twee of drie inkepingen aan beide kanten om kromtrekken in de pan te voorkomen. De baktijd kunt u het best kort houden om uitdrogen te voorkomen. Schol is ook zeer geschikt om te frituren.

Gezondheid
Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. Schol is een magere vissoort die net zoals alle vissoorten veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 348 kJ 83 kcal                                                          
Eiwitten 18,1 g
Vetstof 0,8 g
Verzadigde vetzuren 0,1 g
Enkelv. onverz. vetzuren 0,1 g
Meerv. onverz. vetzuren 0,6 g