IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Snoekbaars

(Stizostedion lucioperca)
De snoekbaars komt van oorsprong uit Oost- en Centraal-Europa. De snoekbaars die men kent in de Benelux is afkomstig uit wateren rond de Zwarte Zee(Donau).
In Nederland kan de snoekbaars bij een lengte van 80 centimeter al groot genoemd worden. Hij kan echter wel 120 centimeter worden. De snoekbaars is een vis van het open water en leeft voornamelijk in diep water. De snoekbaars paren bij temperaturen van 12 tot 15 °C van april tot mei.
De jonge snoekbaars eet kleine beestjes zoals watervlooien. Naarmate hij groter wordt gaat deze solitaire vis over op grotere prooien, met name langwerpige vissen. De snoekbaars heeft wel een voorkeur voor wat kleinere prooien in vergelijking met de snoek, die prooien tot een derde van zijn eigen lichaamsgewicht kan verslinden.
De snoekbaars jaagt voornamelijk in de avond, omdat hij dan met zijn grote glazige ogen met reflecterend netvlies (de snoekbaars wordt om die reden ook wel 'glasoog' genoemd) een voordeel heeft ten opzichte van de prooivis.

Aankopen
Snoekbaars is zowel vers als diepgevroren verkrijgbaar. Om te zien of de vis vers is, moet u op de ogen letten. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse geur hebben. Wanneer het gaat om filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Een goudkleurige vis met vast en smakelijk visvlees. Kleine vissen worden in hun geheel verkocht en bereid. Grotere exemplaren kunnen gefileerd worden, meestal ontschubt en met vel om het uiteenvallen te voorkomen bij het bakken.

Gezondheid
Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid. Het vlees van de snoekbaars heeft een gematigd vetgehalte en bevat veel onverzadigde vetten. Deze werken cholesterolverlagend en hebben een positief effect op hart en bloedvaten. Vis bevat bovendien veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 378 kJ / 91 kcal                                          
Eiwitten 19,0 g
Vetstof 0,7 g