IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Tarbot

(Psetta maxima)
Algemeen verspreid van de Noorse kusten tot de Middellandse Zee. De aanvoer kan oplopen tot een half miljoen ton per jaar.
Tarbot is net als Noordzeetong een platvis en is een zeer gewaardeerde vissoort in onze restaurants. De grote vraag maakt dat de vis in de duurdere prijsklasse terechtkomt.
Het visvlees heeft een zeer stevige structuur en is erg smakelijk.
Tarbot is gemiddeld 40 tot 50 cm lang en kan een lengte van 1 meter bereiken.
Tarbot wordt het hele jaar door aangevoerd, zij het nooit in grote hoeveelheden, wat meteen zijn hoge prijs verklaart. Tarbot komt voor op steenachtige bodems. Hij leeft voornamelijk van andere vissen en beschikt dan ook over een grote, sterke bek met spitse tanden. Een tarbot past zijn kleur aan de zeebodem aan. Qua uiterlijk worden tarbot en griet nogal eens verward. Tarbot is echter ronder van vorm en heeft op de donkere zijde duidelijk voelbare beenknobbels.
Tarbot wordt niet groter dan 15-16 cm en zelden ouder dan 5 jaar. De paaiperiode is verspreid ober het ganse jaar maar meer concentraties in het voorjaar en de zomer. Een wijfje legt dan 6- 14.000 eieren.

Aankopen
De kleinere tarbot is gefileerd in de handel te koop, de grotere in moten of als filet. In het najaar en in de winter is tarbot op z'n lekkerst. Om te zien of de vis vers is, moet u op de ogen letten. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse geur hebben. Wanneer het gaat om filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Tarbot leent zich tot alle mogelijke bereidingen. Hij komt volledig tot zijn recht als hij gebakken, gefrituurd of gestoomd word.

Gezondheid
Tarbot is een matig vette vis, wat betekent dat hij voldoende gezonde vetten bevat die gunstig zijn voor de hart- en bloedvaten en die cholesterolverlagend werken. Vis bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 347 kJ/ 83 kcal                                               
Eiwitten 16,7 g
Vetstof 1,8 g