IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Tong

(Solea solea)
De tong wordt bijna exclusief door de boomkorvisserij gevangen, namelijk met sleepnetten.
De totale internationale aanvoer in het NO-Atlantisch gebied beloopt thans 31.000 ton. Het totale bestand bereikt tegenwoordig 75.000 ton.
In aanvoerwaarde is tong een van de belangrijkste inkomstenbron voor onze vissers. Door de zeer grote vraag behoort tong tot de hogere prijsklasse.
Consumptietong is meestal 30 à 40 cm lang (250 à 300 g). Hij is een typische bodembewoner met een zeer traag groeiritme. Wormen (vooral), weekdieren en garnaalachtige zijn de hoofdcomponenten van zijn voedsel. Hij komt bovendien alleen voor in wateren met een temperatuur begrepen tussen 8°C en 24°C. De reproductiecapaciteit is zeer variabel, hetgeen zich weerspiegelt in relatief grote jaarlijkse aanvoerverschillen. De paaitijd is in het voorjaar gesitueerd wanneer de hoogste vangsten worden gerealiseerd omwille van de grote concentraties in de kustwateren.
Tong is een platvis van gemiddeld 30 tot 40 cm lang met een gewicht van 250 tot 300 g. Grotere exemplaren kunnen een lengte van 75 cm bereiken. Tong komt veel voor in Europese kustwateren, vanaf de Middellandse Zee tot aan de noordelijkste randen van de Noordzee en de Golf van Biskaje. Het is een makkelijk te herkennen vis: mooi ovaalrond met een ronde kop. Zijn huid is licht tot donkerroodbruin. Eigenlijk is dit een schutkleur, want de tong ligt overdag ingegraven in het zand en gaat 's nachts op zoek naar voedsel.

Aankopen
Tong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar tijdens de zomermaanden valt de aanvoer wel wat terug. Noordzeetong is een smakelijke vis die zowel in zijn geheel als in visfilet te koop is. Door de zeer grote vraag behoort Noordzeetong tot de hogere prijsklasse.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
De vis kan op 2 manieren worden gevild: langs de kop of langs de staart. Langs de kop gaat sneller, maar de kans op beschadiging van het visvlees is beduidend groter. Bij het villen langs de staart, houdt men deze stevig vast terwijl men met een krachtige ruk vlak boven de vis het vel wegtrekt. De witte kant van de vis heeft genoeg aan een grondige wasbeurt, maar kan desgewenst eveneens worden afgestroopt.
Tong is een delicatesse: het visvlees is stevig en tegelijk zacht en sappig. Tong vormt de fundering van de Franse viskeuken en is de basis van vele overheerlijke gerechten. De meest bekende is wellicht de 'sole meunière' waarbij de vis eerst in bloem wordt gewenteld alvorens hij in flink wat hete boter wordt gaargebakken.

Gezondheid
Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 286 kJ/ 69 kcal                                                  
Eiwitten 15,1 g
Vetstof 0,9 g