IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Tongschar

(Microstomus kitt)
Hij komt wijd verspreid voor van IJsland tot de Golf van Gascogne. In de Noordzee vooral langs de Britse kusten. Er is weinig is bekend over de omvang van het bestand. Per jaar brengen onze vissers ongeveer duizend ton binnen.
Het paaien gebeurt van april tot augustus. Geslachtsrijpheid treedt op bij een lengte van ongeveer 25 cm en een leeftijd van 4 jaar. De tongschar groeit erg traag: de mannetjes 15 cm, de vrouwtjes 25 cm na 3 jaar. Uitzonderlijk kan een lengte van 70 cm worden bereikt.

Voorkomen en aanvoer
Lokaal spreekt men ook wel van melktong, steenschol, steenschar en zelfs schartong. Gezien de verwijzing naar tong is dit door de nieuwe wetgeving betreffende de visbenamingen voortaan verboden. Schartong is een andere vissoort.

Aankopen
Het visvlees van tongschar kan vergeleken worden met dat van Noordzeetong, hoewel het iets zachter van structuur en iets smeuïger is. Alle tongbereidingen zijn mogelijk. Meestal wordt tongschar ontveld en in dubbel filets (1 visfilet per kant) verkocht.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Tongschar leent zich tot alle mogelijke bereidingen. Hij komt volledig tot zijn recht gebakken, gefrituurd of gestoomd

Gezondheid
Tongschar is een matig vette vis, wat betekent dat hij voldoende gezonde vetten bevat die gunstig zijn voor hart en bloedvaten en die cholesterolverlagend werken. Vis bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid.


Voedingswaarde per 100gr:
Energie 360 kJ / 85 kcal
Eiwitten 17,0 g
Vetstof 1,5 g