IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Tonijn

(Thunnus)                                                                                                      tonijnfilet
Er bestaan vele soorten tonijn. De Atlantische tonijn treft men aan van de Golf van Mexico tot aan de Noorse Fjorden en de Middellandse zee. Andere soorten zijn de Dwergtonijn, de Witte tonijn, de Gestreepte tonijn, de Bonito en de Blauwe tonijn. Komt vooral tijdens de zomer in de Noordzee, later minder.
De Europese vangsten belopen soms tot 20.000 ton.
De tonijnen kunnen uitgebreide trektochten ondernemen, bij voorbeeld van de Amerikaanse kusten naar deze van Europa. Op een leeftijd van 3-4 jaar is de Atlantische tonijn geslachtsrijp. Soms 10 miljoen eieren per wijfje.
De tonijnen kunnen maximaal tot l 2 meter uitgroeien bij een leeftijd van 15 jaar. De gemiddelde lengte bedraagt 2 meter.
Verse tonijn is weliswaar moeilijker te krijgen, maar zeker niet te versmaden. Tonijn wordt regelmatig aangevoerd. Het vaste vlees heeft een donkerbruine tot rode kleur. Bij de bereiding van tonijn wordt de kleur meestal iets lichter. Tonijnen worden voornamelijk in de Grote Oceaan met netten, lijnen of hengels gevangen.

Aankopen
Tonijn wordt in verse vismoten, filets of in zijn geheel verkocht. Om te zien of de vis vers is, moet u op de ogen letten. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse geur hebben. Wanneer het gaat om filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bewaren
Tonijn bezit smakelijk vlees dat echter snel verwerkt moet worden omdat het snel kan bederven. U eet dus de vis best nog de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Tonijn kan op verschillende manieren klaargemaakt worden. Tonijn wordt in moten gesneden of gefileerd. Zowel door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk. De Japanners snijden de tonijn graag in fijne plakjes als rauw sushihapje. Hij laat zich echter ook graag grillen, bakken of in de oven bereiden. Bedenk echter dat tonijn niet makkelijk verteerbaar is. Zwakke magen kunnen geholpen worden door de vis te marineren. Een andere mogelijkheid is om de vishandelaar een stuk uit de buikzijde te vragen. Dat is het beste deel en smaakt ongeveer als kip. Tonijn kan men ook grillen op de barbecue of bakken. Het is een vis die snel en gemakkelijk te bereiden is. Slechts enkele minuten aan beide kanten laten bakken, is lang genoeg, want tonijn is namelijk op z'n best als deze mooi roze van binnen is. Bij een te lange bereidingstijd wordt het visvlees droog.

Gezondheid
Tonijn bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Bovendien is hij rijk aan gezonde vetten die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend werken.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 573 kJ/ 136 kcal                                                                 
Eiwitten 23,7 g
Vetstof 4,6 g
Verzadigde vetzuren 1,2 g
Enkelv. onverz. vetzuren 1,2 g
Meerv. onverz. vetzuren 1,6 g