IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Wijting

(Merlangius merlangus)
Wijting komt voor in de Noordzee en het Engelse Kanaal., maar ook in de Middellandse Zee en IJsland.
Per jaar wordt er zo een kleine 45 duizend ton wijting aangevoerd.
De wijting is een zeer vruchtbare vis: een vrouwtje van 30 cm lang en ongeveer 230 gram zwaar kan maar liefst 400.000 eitjes produceren. Hij groeit vlug. Over de maximale lengte verschillen de bronnen nogal eens, maar dat het ergens boven de 60 cm is, daarover bestaat geen twijfel. In de vangsten meet hij gemiddeld 35 cm.
Wijting behoort tot de kabeljauwachtige en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen. Het visvlees is zeer mager en zeer licht verteerbaar, maar bevat veel graatjes. Het visvlees is tevens zacht van structuur en wordt daarom meestal in visfilets met vel (prachtig zilverkleurig) verkocht om te vermijden dat de vis bij de bereiding uiteenvalt. In Frankrijk is wijting een klassieke delicatesse op de menukaart. Bij ons wordt hij meer en meer gewaardeerd. Het kleine broertje van de wijting, de steenwijting of steenbolk, is nog beter van smaak.

Aankopen
De beste periode om verse wijting te eten is van januari tot augustus Om te zien of de vis vers is, moet u op de ogen letten. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse geur hebben. Wanneer het gaat om filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Wijting kan u grillen, bakken, stoven, koken en stomen. Wijting wordt ook gebruikt bij voor de bereiding van soepen en bouillabaisse.

Gezondheid
Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. Wijting is een erg magere vis die zoals elke vissoort veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 301 kJ/ 72 kcal
Eiwitten 17,4 g
Vetstof 0,3 g