IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Witte Koolvis

(Pollachius Pollachius)
Zeer wijd verspreid : van IJsland tot aan de Golf van Gascogne. De huidige internationale vangsten bereiken de 11 duizend ton.
De witte koolvis, of pollak, heeft een snel groeiproces dat met uitzondering eindigt bij een lengte van 1,3 meter (30jaar oud), maar meestal zijn de aangevoerde vissen tussen de 60 en 80cm lang.
Witte koolvis lijkt sterk op de zwarte koolvis. Het verschil is zichtbaar aan de onderkaak die bij de witte koolvis wat groter en breder is. Daarnaast heeft witte koolvis een donkere golvende kleurlijn op de zijkant. Hij wordt het hele jaar aangevoerd en kent een piekaanvoer tijdens de wintermaanden. Vergeleken met kabeljauw is het visvlees grijswit van kleur, iets droger en iets vaster van structuur. Pollak is een smakelijke vis en wordt vooral in visfilets verkocht. Alaska pollak (Theragra chalcogramma) is een andere vissoort, waarvan het visvlees als basis dient voor de bereiding van surimiproducten.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Gezondheid
Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid. De meeste vissoorten zijn mager. Zelfs al is de vis vet, hij bevat onverzadigde vetten. Deze werken cholesterolverlagend en hebben een positief effect op hart en bloedvaten. Vis bevat bovendien veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 386 kJ 88 kcal
Eiwitten 18,3 g
Vetstof 0,8 g
Verzadigde vetzuren 0,1 g
Enkelv. onverz. vetzuren 0,1 g
Meerv. onverz. vetzuren 0,6g