IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Zeeduivel

(Lophius piscatorius)
De zeeduivel vind je zeer verspreid in de Noord-Atlantische Oceaan bij Noorwegen en IJsland tot de Middellandse Zee en de Afrikaanse kust. Hij komt ook voor in de Noordzee. Hij zwemt het liefst in diepere wateren (tot 600 m).
Per jaar is er een totale vangst van ongeveer 50.000 ton in het Noordoostelijk Atlantisch gebied. In de Noordzee is dat 10.000 ton. Rond Ierland is de grootste concentratie te vinden: daar wordt ruim 30.000 ton per jaar gevangen, voornamelijk door de Fransen, de Ieren en de Spanjaarden Het bestand zelf kan zeker op het dubbele van de totale aanvoer worden geschat.
Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd, is samen met de zeewolf een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten. Zeeduivel is gemiddeld 1 meter lang en kan 2 meter lengte bereiken met een gewicht van 30 tot 40 kg. Dergelijke grote exemplaren zijn echter minder geschikt voor consumptie. Aan boord verwijderen de vissers de kop om economische (gewicht) en esthetische redenen (lelijke kop). Enkel het lichaam dat op een staart lijkt, wordt in de winkel te koop aangeboden. Zeeduivel is een ware delicatesse. De vis heeft wit, stevig vlees dat wat zoetig van smaak is. Het is bovendien een bijzondere vis: omdat hij goed gecamoufleerd is zien de andere vissen hem niet. Hij ligt op de bodem te wachten op zijn prooi. Op zijn kop heeft hij een lange dunne stekel, een soort vlaggenstok met in de top een vlaggetje (pluimpje). Hiermee zwaait hij heen en weer en lokt andere dieren die hij dan met zijn enorme bek naar binnen zuigt.
Lokaal wordt hij trouwens ook roggenvreter en hozenmond genoemd en rond de eeuwwisseling werd zeeduivel zelfs terug over boord gegooid omdat bijgelovige vissers overtuigd waren dat dit monster een onheilsbrenger was. De 'staart' heeft geen graten, enkel een centraal been, en het visvlees is zeer vast en smakelijk.
De paaiperiode van zeeduivel in de Noordzee is tussen april en juni in de buurt van de Britse eilanden.

Aankopen
Zeeduivel is het hele jaar door verkrijgbaar. Hij is echt vers als de huid glanst als parelmoer. Enkel het staartstuk is geschikt voor consumptie. De zeeduivel is een typische zomervis. De beste tijd om hem te consumeren loopt van juni tot en met september.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
Voor de bereiding moet u het sterke vlies, dat om het visvlees zit, verwijderen. Verder heeft de zeeduivel geen graten, alleen een dik bot in het midden.
U kan deze vis o.a. marineren, stoven, bakken en pocheren.

Gezondheid
Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. Zeeduivel is een magere vis die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 347 kJ/ 83 kcal                                    
Eiwitten 19,2 g
Vetstof 0,7 g