IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Zeewolf

(Anarhichas lupus)                                                                                                        Zeewolf 
De zeewolf komt verspreid voor in de Noordzee (bij de Noorse kust en Schotland), rond IJsland en in Noord-Amerika. De aanvoer is regelmatig, maar beperkt.
De zeewolf is vrij groot, tot extreem 1,4 meter. Hij heeft zware maal- en snijtanden die trouwens eens per jaar worden vervangen. Op die manier kraakt hij moeiteloos schelpdieren en krabben.
Bij een lengte van 160 centimeter kan de zeewolf een gewicht van ruim 23 kilogram bereiken. Gemiddeld worden de vissen ongeveer 22 jaar. Meest gevangen soorten is tussen 80 en 90 cm lengte.
De paaitijd lokaliseert zich hoofdzakelijk in de winter. De zeewolf is pas geslachtsrijp bij een lengte van ongeveer een halve meter.
Zeewolf (de Engelsen spreken van 'catfish') kan een lengte van 130 cm bereiken en meestal weegt hij 3 tot 7 kg. Het visvlees is zeer vast van structuur en heeft een uitgesproken smaak.
De vissen worden in het voorjaar gevangen op de visgronden van IJsland, maar met de zomer trekken ze er op uit en worden ze aan de Noorse, Deense en Schotse kusten gevangen.
Zeewolf voedt zich met schelp- en schaaldieren en heeft een grote, zware kop met een ijzersterk gebit. In Scandinavië vindt men vooral de lever lekker. Van de dikke, stevige huid worden tassen, schoenen en boekomslagen gemaakt. Opmerkelijk detail is dat men aan de schub van een zeewolf kan zien hoe oud hij is.

Aankopen
Zeewolf wordt als filet en moten aangeboden in de vishandel Om te zien of de vis vers is, moet u op de ogen letten. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse geur hebben. Wanneer het gaat om filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Bewaren
Vis eet u het best op de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.

Bereiding
De fijne smaak van zeewolffilet komt gebakken het best tot zijn recht. De meeste bereidingswijzen voor zeeduivel en zalm zijn ook van toepassing op zeewolf. U kan deze vis o.a. marineren, stoven, bakken en pocheren. Het visvlees is stevig, dus de vis valt niet snel uiteen bij de bereiding.

Gezondheid
Vis is zeer gezond. Zeewolf is een magere vissoort die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.

Voedingswaarde per 100gr:
Energie 404 kJ/ 97 kcal                                                 
Eiwitten 17,6 g
Vetstof 3,1 g
Verzadigde vetzuren 0,4 g
Enkelv. onverz. vetzuren 1,0 g
Meerv. onverz. vetzuren 1,7 g