IDA visservice Joure
Produksjewei 13
8501 XD Joure
T. 0513-419765
E. info@idavisservice.nl


Nieuwe Haring in het land houdt de dokter aan de kant.
geplaatst op: 26-04-2016


2016 Gestart op woensdag 15 juni met uitstekende haring!


Vers van het mes uit de winkel in Grou:
Elke Donderdag Haringdag 

(= elke 2e haring voor de halve prijs)
 
Laaxumer bot
geplaatst op: 01-06-2015


LAAXUMER BOT is IJSSELMEER BOT,
gevangen voor de ZW. kust van Frieslan​d. De IJsselmeer bot, ook gevangen op andere plaatsen in het IJsselmeer, is een lekkere consumptie vis  van juli t/m december. (als de natuur meewerkt, )
(Nb. Vergelijkbare bot komt, behalve in het IJsselmeer, ook voor in zoet of brak water van de Deense fjorden.)
   

Rokerij

Ambachtelijk gerookte vis
Het roken van vis is een eeuwenoude traditie, die vandaag de dag nog steeds garant staat voor een uitgebreid assortiment smaakvolle producten. Het roken gebeurt bij ons op ambachtelijke wijze. Met houtsnippers van eiken, beuken, elzen en robinia krijgt onze gerookte vis zijn fijne smaak. De duurtijd van het roken, de rookruimte, de gebruikte houtsoorten en de toevoeging van verschillende aromaten bepalen de uiteindelijke smaak.
 

Roken
Het roken van vis is oorspronkelijk ontstaan als conserveringsmethode. In veel landen droogde men vis in de buitenlucht om de vis langer houdbaar te maken. In landen waar het klimaat niet geschikt was om vis aan de lucht te drogen ontwikkelde men het rookproces.
Vooral vette en matig vette vissoorten worden gerookt. Vis kan op twee manieren gerookt worden.

Warm en koud roken
Koud of warm roken resulteert in een totaal verschillend resultaat.
Vette vissen worden warm/heet gerookt. Voorbeelden zijn makreel, paling en zalm. Warm roken gebeurt bij een temperatuur van rook van 80 tot 100 graden. Bij warm roken wordt de structuur van de vis zachter en losser.

Gefileerde vissen worden koud gerookt. Voorbeelden zijn haring, sprot, zalm en heilbot. Het product wordt vooraf gepekeld of gezouten en gedurende een bepaalde tijd nagedroogd. De temperatuur mag bij het roken de 30 graden niet overschrijden. Het verschil tussen koud gerookte- en warm gerookte vis is gemakkelijk aan het vel te zien. Bij warm roken verliest de vis sneller vocht, waardoor het vel er rimpelig uitziet. Bij koud gerookte vis is het vel veel strakker.

Gerookte producten uit ons assortiment:
Het assortiment volgt de vraag. Met andere woorden: wij zijn in staat om die producten te leveren die gevraagd worden. Zalm, makreel, forel, poon, schelvis, haring enz.
Sijtse staat inmiddels vooral bekend om zijn ongesneden koud gerookte zalm en zijn warm gerookte (gestoomde) makreel